Over Jan Willem

Jan Willem Opstal, is muzikant en acteur. Hij treedt al geruime tijd op als Troubadour Yann Lawick. Zijn muzikale geschiedenis is lang. Hij groeide op aan de zuidkust van Bretagne en werd zodoende besmet met het virus van Keltische volksmuziek en het verhalende lied. Jan Willem speelde commedia dell’arte in Italië, in een rockband in Parijs, toerde met o.a. een folk band en een chanson-duo door met name Nederland en Frankrijk. In 1995 wint hij het Minstreelconcours waardoor hij de cd Moment Suprême op mocht nemen.

Na een carrière van bijna dertig jaar als beroepsmuzikant voltooide hij een koksopleiding in Antwerpen en combineerde beide passies tot klank-spijsconcepten. Sindsdien organiseert Jan Willem huiskamerconcerten in de vorm van een diner waarbij ieder gerecht is voorzien van een lied dat iets te maken heeft met wat er op het bord ligt en/of de persoon erachter.

Naast zijn optredens als Yann Lawick, treedt Jan Willen van Opstal ook op onder zijn eigen naam. Zo reisde hij met zijn eigen theaterprogramma "Ontroerend Goed" langs divers theaters in Nederland en België. Hieruit is de CD "Te Koop" ontstaan waarop ik wordt begeleid door een band met Henk Arts op bassen, Jaap Lagerweij op cello en gitaren, Pim van Ginneken op gitaren en vocalen, Tim van Delft op drums en Carmen Jacobs op viool.

Ook verzorgt Jan Willem optredens als de zingende oesterman, met het Straattheater van plezier en heeft hij o.a. met Circus de Lachende Zon gewerkt als Pionio de Clown en de laatste tijd speelt hij vaak en graag met de virtuoze violiste Roza Ambrosius.

Bij het horen van welke artiest besloot je muzikant te worden? Dat moet Jacques Brel in Olympia zijn geweest. Maar in het kielzog daarvan vele anderen als Guy Béart, Gilbert Bécaud, Léo Ferré, Gilles Servat, maar ook Nederlandstalige en Vlaamse zangers als Gerard van Maasakkers, Wannes Van de Velde, Herman van Veen en Robert Long

Welke artiest is van grote invloed geweest tijdens je carrière? 
Naast de al vernoemde LP van Brel denk ik vooral Alan Stivell, de Bretonse harpspeler wiens nummer hier in Nederland werd gecoverd door Bots en dat hier bekend is als Wat zullen we drinken. Luister hier naar het origineel. Son Ar Chistr

foto: Peter van Esch, Jan Willem van Opstal, troubadour, Yann Lawick

Welk live-concert heeft het meeste indruk op je gemaakt? 
Op het Festival Interceltique in Lorient maakte ik een optreden mee van de Galicische gaita-speler Carlos Núñez, die als gastartiesten o.a. Ry Cooder, de Waterboys en diverse coryfeeën uit de flamencowereld had. 

Welke recent uitgebrachte plaat zouden we móéten luisteren?
Er wordt zoveel moois gemaakt dat ik niet echt kan kiezen, maar ik zal een top drie noemen: Rommelhond van Straf, de band van mijn collega-troubadour Robert Verhoeven, Zondagskind van Harry Hendriks, en Van hier van Hein Augustijn opgenomen met diverse artiesten in streektaal. Een liedje over thuis. 

foto: Peter van Esch, Jan Willem van Opstal, culinair kleinkunstenaar