de Middeleeuwse Starterkit

Lange peper
Lange peper is een zeer geurige milde pepersoort die in de oudheid al bekend was. Hij komt van oorsprong uit Indonesië en is helaas in de vergetelheid geraakt. Fijngemalen gebruik je het als zwarte peper, het heeft alleen veel meer aroma. Heel zijn ze ideaal om in je pekel of zoet-zuur te doen. Probeer het maar eens in zuurkool, ingelegde komkommer of citroenen op zout.

Galanga
Galanga of ‘laos’ is familie van gember en smaakt er ook een beetje naar. Het is echter minder peperig en frisser dan gember en heeft tonen van citrus. Het is lekker in sauzen, marinades, stoofpotjes, omeletten en zelfs een salade- of groentedressing geef je er een frisse kick mee.

Mastiek
Mastiek is hars van de mastiekboom die alleen het Griekse eiland Chios zijn kleverige ‘tranen’ afscheid. Het komt veel voor in middeleeuws Arabische kookboeken en ook af en toe in Europese gerechten. Sinds de oudheid wordt de veelzijdige licht peperige aromatische hars al gebruikt in stoofpotten, sauzen, brood en drankjes. Tegenwoordig verdwijnt het vooral in snoepgoed en likeur. Het geeft zijn aroma en mooie smaak vrij als het verwarmd wordt. Je kunt de korrels het beste fijnmalen in een vijzel voordat je ze gebruikt. Probeer maar eens een lepeltje in cake- of koekbeslag, in witte bolletjes of in een stoofpotje met rund of lam en specerijen.

Paradijskorrels
Paradijskorrels zijn kruidige pikante korrels verwant aan kardemon. De korrels danken hun naam aan het feit dat in de middeleeuwen gedacht werd dat specerijen uit het paradijs kwamen, dat in het Verre Oosten zou liggen. Laat paradijszaad nu het enige specerij zijn dat niet uit het Verre Oosten komt, maar uit West-Afrika! Ze hebben een mooi aroma van bloemen en tonen van kardemon en gember. Thuis zit het in mijn pepermolen en gebruik ik het zoals zwarte peper, maar dan met meer aroma en smaak. Zeer veelzijdig dus!

Saffraan
Saffraan was zeer geliefd in de middeleeuwen. Niet alleen om zijn prachtige smaak, maar ook om gerechten een gele kleur te geven. In heel Europa verdwenen de kostbare meeldraadjes van de saffraankrokus veelvuldig in recepten. Het gaf zowel hartige als zoete gerechten de kleur, geur en smaak die door liefhebbers nog steeds zeer gewaardeerd wordt. Persoonlijk vind ik saffraan het lekkerst in gerechten waar niet veel andere smaakmakers een rol spelen, zoals een risotto, panna cotta of amandelcake.

Staartpeper
Staartpeper of ‘cubebe’ is een geurig peperbesje met een klein staartje en komt van oorsprong uit Indonesië. Het komt regelmatig voor in middeleeuwse recepten en bleef populair tot in de 19e eeuw. Lekker fris en pittig tegelijkertijd, met een licht peperig aroma met citrustonen. Heerlijk in stoofpotjes, bij vis én in zoete baksels als speculaas en kruidkoek.